REGIE     CAMERA     FOTOGRAFIE

OVER EVA     CV     CONTACT

Mark
Eva Nijsten werkt als freelance documentaire- en televisiemaakster in Amsterdam, voor o.a. de VPRO, NTR & KRO/NCRV. Ze studeerde in 2011 af aan kunstacademie St. Joost in Breda waar ze een grote passie ontwikkelde voor documentaire films. Het allermooiste aan documentaires maken vindt ze dat je bij mensen thuis of op plekken komt waar je anders nooit zou komen. Dit biedt haar de mogelijkheid om alles wat haar fascineert te onderzoeken.

In haar films Sinterklaas Bestaat (2017) en Heilig Boontje (2019) toont Eva haar fascinatie voor gebruiken en tradities, waar ze zelf een zekere dualiteit bij voelt. In de documentaire Sinterklaas Bestaat volgde ze taxichauffeur Marcel, die zijn hele leven in dienst stelt van ‘Sinterklaas zijn'. In deze film toont ze de dieperliggende functie van Sinterklaas, maar ook de absurditeit van het oer Nederlandse feest.

In haar werk is Eva nooit sturend, maar ze probeert verschillende kanten van een onderwerp te belichten. Hierdoor kan de kijker zijn eigen mening vormen en zich verwonderen over wat zich voor de camera afspeelt. Eva wil de kijker verrassen, verwarren en na laten denken over zijn eigen versie van de realiteit.

Mark