EVA NIJSTEN


FILMS      TV      IN DE MEDIA      BIO      CV      CONTACT

Mark
Inmiddels ben ik zo'n 10 jaar werkzaam als freelance documentaire- en televisiemaker in Amsterdam. Ik bedenk, schrijf, ontwikkel en regisseer films en programma's voor zowel kinderen als volwassenen voor de VPRO, NTR & KRO/NCRV.

Toen ik 17 jaar oud was, pakte ik mijn koffer en trok ik vanuit Zuid-Limburg naar Breda, om daar audiovisuele vormgeving te gaan studeren op kunstacademie St. Joost. Hier ontwikkelde ik een grote passie voor documentaire films. Het allermooiste aan documentaires maken vind ik dat je bij mensen thuis of op plekken komt waar je anders nooit zou komen. Dit biedt mij de mogelijkheid om alles wat mij fascineert te onderzoeken.

Als filmmaker zie ik het als mijn taak om de kijker in aanraking te brengen met werelden en denkbeelden die zij niet kennen. Tegelijkertijd vind ik het ook belangrijk om verhalen te vertellen waar anderen zich in kunnen herkennen, ook al lijken sommige werelden nog zo ver van de kijker verwijderd te zijn. Ik wil de kijker verrassen, bevragen, verwonderen en verwarren: liefst op een lichtvoetige en humoristische manier.Inspiratie voor mijn jeugddocumentaire Heilig Boontje:
mijn eigen Eerste Heilige Communie.
In mijn documentaires Sinterklaas Bestaat en Heilig Boontje toon ik mijn fascinatie voor gebruiken en tradities waar ik zelf een zekere dualiteit bij voel. Heilig Boontje draaide op grote filmfestivals in binnen- en buitenland en werd in 2020 genomineerd voor Beste Nederlandse korte documentaire tijdens Cinekid. Voor Heilig Boontje ging ik terug naar mijn Limburgse roots en filmde ik Merle (8 jaar) die haar eerste heilige communie ging doen. Merle kijkt erg uit naar de cadeaus en de mooie jurk die ze zal gaan krijgen voor haar communiefeest, maar twijfelt of ze alles moet geloven van wat er tijdens godsdienstles wordt verteld.

In de documentaire Sinterklaas Bestaat volgde ik taxichauffeur Marcel, die zijn hele leven in dienst stelt van ‘Sinterklaas zijn'. Deze film toont de dieperliggende functie van Sinterklaas, maar ook de absurditeit van het oer-Hollandse feest.

Naast het maken van films voor en over kinderen vind ik het ook ontzettend leuk om films mèt kinderen te maken. Sinds 2015 geef ik dan ook met grote regelmaat filmworkshops aan middelbare scholieren in het Eye Filmmuseum. In 2021 gaf ik filmworkshops aan basisschoolleerlingen tijdens Cinekid en met enige regelmaat geef ik ook gastlessen op het MBO en diverse middelbare scholen. Ik vind het te gek om mijn passie voor film door te geven aan een nieuwe generatie en om me te laten verrassen door de originele en soms knotsgekke ideeën waar kinderen mee komen tijdens mijn lessen. Tegelijkertijd vind ik het in deze maatschappij, waarin film, tv en online-content niet meer weg te denken zijn, van groot belang om kinderen bewust te maken van de manier waarop deze media tot stand komen. Wat is het verschil tussen fictie en realiteit? Hoe probeert een maker zijn boodschap aan de kijker over te brengen? Hoe kun je in de montage met hetzelfde beeldmateriaal heel veel verschillende verhalen vertellen? Het zijn belangrijke facetten waar kinderen (vaak onbewust) in hun dagelijks leven mee te maken krijgen en hun manier van leven en denken beïnvloeden.
Mark